MALL

Mall

Lokalizacja: Nowy targ, Wrocław, PL
Data: 2013
Powierzchnia: 10 000m2 + przestrzenie parkingowe

Bliskie sąsiedztwo, historycznie istotnej architektury, miało ogromny wpływ na kształtowanie budynku – rdzawa fasada nawiązuje do pobliskiej neogotyckiej architektury Kościoła Św. Katarzyny i Kościoła Św. Wojciecha we Wrocławiu, mocno podkreślone otwory okienne są skierowane wprost na historyczne budynki, a przyziemie budynku zostało wyodrębnione z całej bryły zarówno kolorystycznie jak i formalnie, na wzór dziewiętnastowiecznych kamienic.

Osie widokowe uformowane w strefie biurowej (trzecie i czwarte piętro), są skierowane wprost na istotne elementy panoramy Wrocławia – kościół Św. Katarzyny, katedrę greko-katolicką, róg Muzeum Narodowego oraz kościół Św. Wojciecha. Ten ‘mały’ zabieg architektoniczny pozwolił nie tylko na wpuszczenie większej ilości światła do korytarzy przestrzeni biurowej, ale również na podkreślenie istotności powyższych budynków.

Mall był formowany wokół asymetrycznego atrium, przekrytego przeszklonym dachem podpartym na przestrzennej ramie, która pozwoliła na doświetlenie światłem naturalnym głównej strefy komunikacyjnej. Boksy w strefie usługowej są zorganizowane dookoła atrium, w taki sam sposób, jak kryształy w geodzie.

Jednym z głównych założeń projektu było stworzenie budynku który nie odwraca się od ulicy. Dlatego butiki i restauracja zlokalizowane w przyziemiu są dostępne zarówno od ulicy jak i od wnętrza mall’u. Dodatkowo, przed głównym wejściem do budynku, została zaplanowana przestrzeń publiczna.

Od góry: korytarze w przestrzeni biurowej, rzut parteru, przekrój przez budynek.